De site voor en door ondernemers uit Ureterp

Nieuwsbericht

Docenten werken samen in De Muziekbende

Geplaatst op: 16 februari 2016

De tijd dat je met je gitaar op de rug naar de ‘echte’ muziekschool fietste, is al lang voorbij. Fysieke scholen voor muziekonderwijs zijn verdwenen. Nu ook de gesubsidieerde muzieklessen in Opsterland voorbij zijn, komen zes muziekdocenten met iets nieuws: De Muziekbende.


Foto: Sietse de Boer

Tot voor kort bood Opsterland de mogelijkheid om na de lessen IMV (Instrumentale Muzikale Vorming) op school nog twee jaar gesubsidieerde muzieklessen te volgen. Maar ook dat is sinds afgelopen zomer verleden tijd. “Op dit moment zijn de muziekdocenten in Opsterland allemaal voor zichzelf aan het werk, zonder overkoepeling. Dat is heel onrustig voor de muziekleerlingen en hun ouders en wij hebben besloten om in dat gat te springen.” Daarom start Jasper Dijkstra samen met Robert-Jan Zigterman het lerarencollectief De Muziekbende. “We beginnen met zes docenten. We gaan er eerst voor zorgen dat we allemaal een volle lespraktijk hebben en dat iedereen ons kan vinden. Een front maken naar buiten toe, dus.”

Klik hier voor muziekles in Opsterland

De Muziekbende is een muziekschool en toch ook weer niet. Robert-Jan: “We gaan niet alleen maar nootjes poepen. De Muziekbende wordt hartstikke tof. Bij ons leer je goed te spelen, maar ook dat je in de muziekbusiness een toffe peer moet zijn en een harde werker.” De docenten benadrukken: wie van papier muziek wil leren spelen, klassiek of modern, kan prima bij hen terecht. Jasper: “Maar wij willen vooral graag dat je muziek leert spelen vanuit jezelf, uit je ziel. We hebben een bepaald beeld bij muziek, misschien omdat we zelf popjongens zijn.” Naast het leren bespelen van een instrument, individueel of in een groep, wil De Muziekbende muziekleerlingen opleiden voor doorstroom naar het conservatorium of D’Drive, de voormalige pop- en mediaopleiding in Leeuwarden.

De muziekdocenten Jasper Dijkstra, Robert-Jan Zigterman, Arjan Buter, Martijn Reitsema, Jort Landman en Ronald van der Werff zijn alle zes in diverse bands actief op het podium. Daarnaast geven ze al geruime tijd muziekles. Het docentencollectief bedacht een op de praktijk gerichte aanpak. “We organiseren elk kwartaal een muzieksessie op een plek waar andere muzikanten ook optreden. Alle leerlingen studeren een liedje in en dat gooien we dan bij elkaar in een band. En na het optreden volgt dan nog een lekkere jamsessie. Leerlingen moeten weten wat het is om op een podium te staan. Dat heb ik vroeger in mijn opleiding gemist.” Robert-Jan: “Op die manier leer je samenspelen en luisteren naar elkaar. En dat is echt nog niet zo makkelijk.”

De Muziekbende geeft les in De Skâns in Gorredijk en De Wier in Ureterp. Op het muziekmenu staan zang, drums, gitaar, piano en basgitaar. Daarnaast is er speciale coaching voor bands. Jasper: “Als het storm gaat lopen, gaan we in meer dorpen les geven en komen er meer docenten en instrumenten bij.” www.demuziekbende.nl

Bron: www.sa24.nl

 

mhv-ovu.jpg autobedrijf_boekema_ureterp.jpg hier_adverteren_ureterp.jpg plaatselijk_belang_ureterp.jpg primera_ureterp_friesland_winkels.jpg de_tipgever_ureterp.jpg kreaasje_adv_ovureterp_ureterp.jpg