De site voor en door ondernemers uit Ureterp

Nieuwsbericht

Ureterp eert wielerheld met eigen toertocht

Geplaatst op: 19 mei 2014

URETERP – Met een speciaal naar hem vernoemde toertocht eert Wielerstichting Ureterp plaatselijk wielerheld en dorpsfiguur Henk Hoekstra.

De zogeheten Henk Hoekstra Classic voert deelnemers op zaterdag 7 juni door de hele gemeente Opsterland. Fietsers kunnen kiezen voor tochten van 20, 40, 60 of 100 kilometer. Inschrijven en opstappen kan op de dag zelf, bij MFC De Wier in Ureterp.
Het is voor het eerst dat de toertocht plaatsvindt. Niet toevallig gebeurt dit in het jaar waarin Hoekstra 75 jaar wordt en waarin in Ureterp het Nederlands Kampioenschap Wielrennen wordt georganiseerd.


De toertocht vormt een ode aan de Ureterper wielercrack, die als nieuweling en amateur in de jaren vijftig en zestig de zeges aaneenreeg. Zeker vanaf 1957, toen hij voor De Friesche Leeuw ging koersen, maakte de rietdekker naam.
Hoekstra stond bekend om zijn uitstekende eindschot en greep vijfmaal de Friese wielertitel. Maar vooral zijn optreden tijdens de Ronde van Tunesië in 1961 staat liefhebbers van weleer nog op het netvlies.

De Ureterper won met de Nederlandse équipe het ploegenklassement in de loodzware etappekoers over in totaal 1527 kilometer. Individueel gooide Hoekstra het tot de zestiende plek in de eindrankschikking.
Ook schreef Hoekstra in 1966 de slotetappe van Olympia’s Rond door Nederland op zijn naam, door het hele deelnemersveld in Amsterdam te kloppen. De kalme Opsterlander was toen al populair, getuige de oprichting van een fanclub in 1964. Die telde zo’n zestig leden.

Hoekstra hing in 1974 zijn fiets aan de wilgen, om in de jaren tachtig voor een aantal jaren terug te keren bij de veteranen. In 1988 stopte Hoekstra definitief met koersen. Hij was toen al jaren beheerder van de Ureterper sporthal.

kreaasje_adv_ovureterp_ureterp.jpg primera_ureterp_friesland_winkels.jpg autobedrijf_boekema_ureterp.jpg hier_adverteren_ureterp.jpg de_tipgever_ureterp.jpg mhv-ovu.jpg plaatselijk_belang_ureterp.jpg