De site voor en door ondernemers uit Ureterp

Nieuwsbericht

Ureterp United, twee festivals werken intensief samen

Geplaatst op: 12 maart 2014

Twee festivals werken intensief samen
Ureterp United

Oerrock en Festival 316. Op het eerste oog twee volledig verschillende jaarlijkse festivals in Ureterp. Maar schijn bedriegt. Er zijn ook veel overeenkomsten. De beide festivals werken intensief samen.
Meer dan 10.000 mensen kwamen er vorig jaar naar Ureterp voor één van de drie dagen Oerrock. Daarmee heeft het grootste muziekfestival in Opsterland in 15 jaar tijd een groot publiek opgebouwd. Een week eerder was er in Ureterp echter nog een grote happening: Festival 316. Ook daar kwamen veel mensen op af. Het uitgebreide dag- en avondprogramma van de zesde editie trok 5.500 bezoekers. 

Verschillen
De beide festivals kennen een heel verschillende oorsprong. Oerrock is volgens voorzitter Sietze Boonstra het resultaat van een groep ontevreden jongeren. “Wij vonden het dorpsfeest in Ureterp niet zo leuk meer. Dan kun je twee dingen doen. Of je met de organisatie bemoeien of met een alternatief komen. Wij hebben dat laatste gedaan.” 

De Stichting Unite in Christ organiseert het Festival 316, dat daarmee dus een religieuze achtergrond heeft. Voorzitter Haise Veen: “Het initiatief ontstond zeven jaar terug. Het kerkbezoek liep terug. Jongeren wilden wel naar de kerk, maar wel op een andere manier. Vanuit de jeugdkerken is toen het initiatief ontstaan voor een festival.” Het eendaagse evenement kent overdag tal van workshops en activiteiten voor jong en oud. Verschillende doelgroepen hebben een eigen programma. ’s Avond is er een uitgebreid muziekprogramma. 

Ondanks de verschillende achtergrond is het succes van Festival 316 mede te danken aan Oerrock. “Daar was al veel ervaring met het organiseren van zo’n evenement,” vertelt Veen. “We hebben gewoon gevraagd of gebruik mochten maken van die ervaring.” Ze keken er bij Oerrock wel even van op, maar stelden toch snel de draaiboeken beschikbaar. 

oerrock-festival-316.jpg
Links: Sietze Boonstra voorzitter Oerrock Festival Rechts: Haise Veen voorzitter Festival 316 (Foto: Fokelien Broekstra)

Respect voor elkaar
Het is een stap die in Ureterp wel verbaasde blikken opleverde. “Bij een deel van de oudere generatie in het dorp viel het verkeerd,” vertelt Boonstra. Het heeft allemaal te maken met de geschiedenis van het dorp. Ureterp was altijd opgesplitst in verschillende bloedgroepen, die niet zoveel met elkaar op hadden. “Je had al het fikse onderscheid tussen de kerkelijken en de niet kerkelijken en binnen de kerkelijken waren er ook nog weer meerdere groepen die onderling niet veel contact hadden.”
Het is een pijnlijke dorpsgeschiedenis die zelfs binnen families wonden sloeg. Volgens Veen zit er links en rechts in het dorp nog steeds pijn. “Een groot deel van de jongeren in het dorp begrijpt die strijd echter niet. Ze kennen de achtergronden ook niet.” De organisatie van Oerrock vond het zeven jaar geleden ook wel stoer om de gelovige jongeren in het dorp te helpen. “Dat we drempels weg konden nemen was mooi. We zijn het niet altijd eens. Dat hoeft ook niet, maar we hebben wel respect voor elkaar.”

Samenwerking
In de praktijk betekent de samenwerking dat de twee festivals in opeenvolgende weekenden worden georganiseerd. Beide organisaties delen alle voorzieningen op het terrein, die een week blijven staan. Boonstra: “De hele opbouw van het terrein vormt zo’n tien procent van de begroting. Die kosten kunnen we nu delen.” Haise Veen wil wel toegeven dat deze samenwerking de basis is voor de organisatie. “Als we dat allemaal zelf moeten inhuren voor een dag festival is dat organisatorisch en financieel niet mogelijk.” 

Dat beide organisaties het zo goed met elkaar kunnen vinden, is niet overal in het dorp bekend denkt Boonstra: “Ze zien ons misschien wel als concurrenten, maar zo zien beide organisaties dat zeker niet. Wij doen het samen en dat heeft niet iedereen door. In de rest van het land zijn dit soort festivals vaak gescheiden en dat wij het juist in Ureterp, met onze geschiedenis, samen kunnen doen vind ik heel bijzonder.”

De festivals vissen wat publiek betreft ook niet in dezelfde vijver. Festival 316 krijgt publiek uit het hele noorden van het land. Veen: “De bands zijn goed, maar het samen zijn is voor onze doelgroep ook belangrijk.” Oerrock is regionaler. De helft van het publiek komt bijvoorbeeld uit Drachten. Vanzelfsprekend kijken beide organisaties ook bij elkaar. “Even kijken hoe het loopt. Maar Festival 316 is alcoholvrij, dus wij willen daarna wel graag nog even naar het café,” lacht Boonstra.
Oerrock en Festival 316 zitten nu wel aan de limiet. De gemeente Opsterland staat maximaal vier feestavonden in twee weken toe. De organisatoren hebben daar geen problemen mee. Volgens Haise Veen is Festival 316 al blij dat ze één dag goed kunnen vullen. Oerrock wil steeds wel een stapje verder, maar hamert er wel op dat het allemaal vrijwilligers zijn en dat dit ook zo moet blijven. Dus is drie dagen ook wel de max.

Samen
Volgens de beide organisatoren heeft het dorp geen problemen met de vele bezoekers. Het publiek wordt buiten het dorp om naar het festival terrein geleid, overlast is er eigenlijk niet. Het draagvlak in Ureterp is dan ook groot, ervaren beide mannen. “We doen het samen, dus zijn er minder belemmeringen. De ene groep sluit de andere groep niet uit.”
Sietze Boonstra vindt die saamhorigheid belangrijk. “Wat wij in Ureterp doen kan een voorbeeld zijn voor veel andere dorpen. Het gaat om het creëren van het wij-gevoel. Daar slagen wij steeds beter in. Betrokkenheid en samen dingen oppakken is ook één van de redenen dat ik mij beschikbaar heb gesteld als kandidaat raadslid voor de nieuwe lokale partij BAS. Ik herken mij daar volledig in.” 

Festival 316 vindt dit jaar plaats op 24 mei, Oerrock 2014 is van 29-31 mei.
 

de_tipgever_ureterp.jpg hier_adverteren_ureterp.jpg autobedrijf_boekema_ureterp.jpg mhv-ovu.jpg primera_ureterp_friesland_winkels.jpg kreaasje_adv_ovureterp_ureterp.jpg plaatselijk_belang_ureterp.jpg